Kakel Badrum – Så rengör du

Att rengöra kaklet i badrummet är en oundviklig del av att städa badrummet, och det är kanske också den mest mödosamma delen av badrumsstädningen. rengör kakel i badrummet enkeltBadrummet är en viktig del av hemmet som lätt blir smutsigt främst på grund av att det nästan alltid är fuktigt. Det utsätts också ofta för både smuts och tvålskum. Och om inte det vore nog så är det dessutom en perfekt plats för mögel att försöka sig på. Även fast att rengöra badrummet är en tung uppgift så bör det ändå göras regelbundet för att förebygga ohygieniska beläggningar. Ditt badrum bör genomgå en grundlig städning minst en gång i veckan.

Rengöra badrumskakel – En steg-för-steg guide

Steg 1:

Det första du bör göra när du rengör ditt badrumskakel är att disinfektera det. Det är viktigt att du också ser till att du blir av med alla bakterier som bor i ditt badrum, och du kan använda en enkel desinfektionsspray för att bli av med alla bakterierna. Spraya bara på kakelplattorna med sprayen och låt det verka under några minuter. Instruktionerna på desinfektionssprayen kommer att tala om för dig hur länge du ska låta sprayen verka, innan du torkar bort medlet med en ren svamp eller trasa. Utöver att medlet desinfekterar kaklet så tar det också bort allt damm i samma veva.

Steg 2:

Efter du har desinfekterat badrumskaklet så är nästa sak att göra att ta bort all eventuell mögeluppbyggnad. Det är vanligt att man hitta mögel i badrummet då atmosfären därinne är den perfekta för mögelsporer att försöka sig. Med tanke på att de flesta badrum alltid är fuktiga, har dålig ventilation och att det sällan finns potential för direkt solljus, så är det ett ställe där dessa sporer med säkerhet kommer att blomstra. Du kan använda en blekmedelsblandning för att ta hand om möglet, vilket innebär en blandning av lika delar vatten och blekmedel. Spraya på de ställen där du hittat mögelfläckarna och låt det sedan verka i ungefär 30 minuter innan du skrubbar bort det med en svamp.

Steg 3:

När det gäller skumbeläggningar som ofta uppstår i badrum så kan du förebygga att de byggs upp med helt vanligt bilvax. Detta kommer också att hålla kaklet glänsande och rent. Först bör du rengöra kakelplattorna och när det är gjort så applicerar du ett tunt lager av bilvaxet med hjälp av en ren trasa. Det är lätt att tro att det är bättre att lägga på ett tjockt lager, men undvik det då du faktiskt bara behöver att tunt lager för att det ska fungera. Tar du för mycket vax så slutar det bara med att du får kladdiga kakelplattor.

Kom ihåg…

Glöm inte bort fogarna. Att rengöra dem är en väsentlig del i att städa badrummet. Det finns produkter som är speciellt utformade för att göra kakelfogsrengöring enkelt. Dra nytta av dessa produkter. För att förebygga så att du inte får framtida problem med dina kakelfogar använd ett silikontätningsmedel, helst en gång om året i underhållssyfte. Detta kommer att ta hand om dina eventuella fogproblem och är det sista steget i att rengöra ditt badrumskakel.

Mer städtips från Flyttstädning Västervik hittar du på vår städblogg